2

Om två veckor...

...går planet mot Tanzania!!
 
 
Vi åker hela familjen; mamma, pappa, jag och de tre småsyskonen. Vi åker på långfredagen och kommer tillbaka hem nästan precis tre veckor senare. 
 
Det är ingen semesterresa i första hand, utan anledningen att vi åker är att kursen i barnsjukvård som mamma utvecklat ska starta i Tanzania, på ett sjukhus som heter Nkinga. När vi bodde i Nepal jobbade mamma som barnsjuksköterska och hon arbetade också fram ett material, tillsammans med några andra (pappa var också med) för att förbättra barnsjukvården i Nepal eftersom hon såg det behovet. Barn bemöts inte alltid med respekt, det kan till exempel vara hot och slag från både sjukhuspersonal och föräldrar om barnet gråter. Den kursen började i staden i Nepal som vi bodde i och kördes sedan i andra städer i Nepal, och nu ska den alltså starta upp i Tanzania! På bilden nedan ser ni vad Skandinaviska Läkarbanken skrivit om det.
 
 
Så mamma ska åka dit för att vara med på kursen, och resten av familjen följer med! Det funkar faktiskt hyfsat bra för mig den här tiden trots att jag går sista terminen på IB, eftersom en vecka är påsklov, sedan missar jag en vecka med lektioner men den tredje veckan är vi "lediga" för att förbereda inför våra "exams", slutproven som börjar sista april. Jag kommer plugga en del i Tanzania och har en vecka hemma innan proven börjar. Det är ju inte helt optimalt egentligen men jag känner att läget är under kontroll!
 
Exakt hur veckorna i Tanzania kommer se ut är ganska oklart, men det gör det bara mer spännande ;) När vi är vid Nkinga ska vi bo i en lägenhet nära sjukhuset. Vi kommer nog göra någon resa för att se mer av landet. Jag är mest intresserad av att lära mig om kulturen och få en inblick i människors vardag. Jag är dock smärtsamt medveten om att jag inte kommer bli sedd av tanzanierna som vem som helst, utan som vit, västerländsk, rik, priviligerad, ovanlig... Allt det som är sant, men som jag ofta önskar inte var det, och som inte är det mest centrala i min identitet. Attributen som kan skapa barriärer mellan oss människor som egentligen har så mycket gemensamt. Det var åtminstone det jag, och vi, upplevde i Nepal många gånger, speciellt innan man lärt känna människor, och jag tror att det är liknande i Tanzania, åtminstone i vissa delar av landet. Jag har tidigare skrivit lite om det i inlägget "Att vara som alla andra"
 
En klassisk scen från Nepal- nepaleser som roas av oss, en liten pojke som tittar förundrat på John. (Det här måste ha varit 2008 eller 2009.) "Bideshi" säger man på nepali om västerlänningar (utlänningar), det ordet fick vi ofta höra. "Muzungu" har jag förstått att man säger på swahili.
 
I inlägget "Svenska attityder mot u-länder... när ett land man älskar framställs som en skräphög" delade jag lite andra tankar som också är relevanta för den här resan- hur vi ser på mindre ekonomiskt utvecklade länder och vår förmåga att "rädda" dem... Det är funderingar jag brottas med, men jag vilar tryggt i att mina föräldrar alltid haft en enorm respekt och kärlek till nepaleser och sett dem som jämlika, trots annorlunda livssituationer. Jag vet att de kommer ha samma inställning till tanzanier och jag är glad att få präglas av deras attityder och deras arbete. Sedan hur mycket inflytande västerländska missionärer och andra engagerade borde ha är något man verkligen får fundera över. Det finns nog en balans där de, eller vi, kan bidra med kunskap men där landets invånare har mest att säga till om. Jag ser fram emot att se hur samarbetet mellan svenskar och tanzanier fungerar vid Nkinga!
 
nr 1
Nkinga Referral Hospital. Foto från http://www.nkinga.se/.
 
 
 
Som ni märker vet jag inte så jättemycket om hur tiden i Tanzania kommer se ut, men det jag vet är att Gud kommer vara med oss och jag hoppas att det kommer bli veckor som betyder något både för oss som individer, för oss som familj och för de människor vi möter! Be gärna för resan, ni som gör det, och om någon som läser har erfarenheter av Tanzania får ni gärna dela dem! Och om ni har frågor, ställ dem så får vi se om jag har något svar ;)
 

Kommentarer:

1 Sonja:

skriven

Ska bli spännande att få läsa om detta förr eller senare!

2 Alice :

skriven

Ska bli så kul att få ta del av er resa. Låter så spännande!

Kommentera här: