0

Kroppshets

Dagens tips till er alla är att kolla på "Kroppshets", ett program i tre delar på SVT där Mia Skäringer utforskar kroppshetsen i samhället och hur vi lättare kan acceptera oss själva som vi är. Hon delar sina egna erfarenheter av anorexia och bulimi, och pratar med bl a Pillan Thelaus, Stina Wollter och Hampus Nessvold. Sjukt bra! 
 
 
Har ju skrivit massor om detta tidigare, allt finns i kategorin Kroppsfixering & ideal så tänker inte skriva så mycket idag. Men vi pratade om utseendefixering på bönegruppen på Götabro och då delade vi några tips med varandra som jag tänkte ge er också. 
 
• Sluta följa konton på sociala medier med negativ påverkan på din självbild. Konton där det mest är snygga, smala eller vältränade människor som inte får dig att må bra. Kolla igenom de du följer på Instagram, snap, YouTube osv och fundera på om du ska avfölja några för ditt eget välmåendes skull.
 
• Börja följa kroppspositiva konton! Några instagram-tips är @ulrikkefalch (hon som spelar Vilde i Skam), @bodypositivememes, @stinawollter och @celestebarber. 

• Ge komplimanger som inte fokuserar på utseendet. Om du tänker på att någon är modig, klok, omtänksam osv så säg det, det betyder mycket.
 
• Tänk på kroppens funktioner, allt den klarar av. Bara en sådan sak som att vi andas utan att tänka på det. Eller att vi kan springa, dansa, simma, äta, sjunga... Betyder inte det mer än hur kroppen ser ut, egentligen?
 
• Läs Bibelord om hur vackra vi är i Guds ögon och hur mycket Han älskar oss och sätt in ditt namn i texten. Tips är t ex Sefanja 3:17, Höga Visan 2:10-14 och Ps 139:14 (SFB98).

• Jag kan inte tala för alla, men i min bönegrupp var vi i alla fall överens om att när man blir kär i en kille blir han snyggare i ens ögon än vad han var innan man blev kär. Tänk att så ser Gud på dig- Han ser dig som sin älskade och tycker du är så otroligt vacker. 
 
• Gläd dig åt andras skönhet. Som Kristi kropp är vi alla ett. En av lärarna på Götabro gav liknelsen om fotbolls-VM: när Sverige vann sa folk "VI vann!". Egentligen är det ju inte vi som vann, men vi känner en sådan samhörighet så vi säger så ändå. På samma sätt kan man tänka om sina syskon i Kristus: deras segrar är mina segrar, deras skönhet är min skönhet. Jag tycker det är en vacker tanke.
 
Av Jessica Hallbäck, @jessicahallback på Instagram.
 
Avslutar med några textrader från Miss Lis fantastiska låt "Beautiful". "All the time we waste on trying to change, why don't we put all those hours on learning to love ourselves?"
 

Kommentera här: