0

Det bästa jag hört om skönhetsidealen

Unna dig ett bad.
Raka benen inifrån och ut.
Mosa en avokado och jämför dig med den.
Tänk på att killar gillar naturliga tjejer.
Sminka dig tills det inte syns att du sminkat dig.
Om du har celluliter, sluta med det.
Ha en naturligt hög ämnesomsättning.
Tänk på att killar gillar tjejer som heter Frida, eller kanske Klara.
Öva på att se naturlig ut.
Tänk på att killar gillar tjejer som är datoranimerade.
Unna dig ett spinningpass där du nästan kräks.
Be din kille skriva en lista över allt han vill förändra med ditt utseende.
Tänk på att killar gillar tjejer utan tarmrörelser.
Sminka dig tills du inte syns längre.
 
Av Nanna Johansson
 
 
 
Idag är jag sjuk. Är illamående, trött och har eventuellt feber (känns så i alla fall). Har nog blivit smittad av Moa och John. Jag har varit sängliggande hela dagen, utom en stund när jag satt på balkongen för att jag inte klarade av matlukten. Utanför fönstret pågår förfest och förberedelser inför Tihar, en hinduisk högtid (Diwali eller Dipawali i Indien). Jag hör nepalesisk musik, barn som skränar "Baelo" och ber om pengar eller godis och kacklet från en höna som blir slaktad. 
 
Förutom att sova har jag idag lyssnat på Jesusfeministpodden, en ganska ny podd där Sarah Grenholm och Katarina Hedman pratar om feminism ur en kristen synvinkel. Mycket de säger håller jag med om, en del håller jag inte med om och en del vet jag inte vad jag tänker om. Men avsnittet jag lyssnade på idag tycker jag var riktigt bra. Avsnittet heter Skönhetsslaveriet och handlar just om skönhetsidealen och pressen på kvinnor att vara snygga. Jag tycker att ni alla ska lyssna på det, tjejer och killar, kristna och icke-kristna (tycker inte det kristna fokuset var inte så tydligt i det här avsnittet så det funkar för alla!). Texten ovan, utdrag ur en längre text skriven av Nanna Johansson, inledde avsnittet och jag tycker den är klockren. Den är humoristisk samtidigt som den sätter fingret på så mycket. Idealen är orimliga. Här kan ni läsa hela texten.
 
I slutet säger Sarah att "vi behöver genuint lära oss att skita i [vårt utseende]" och att det inte hjälper att intala sig själv att man är vacker. Att vi borde fokusera på annat i stället. Att om vi säger att utseende är viktigt spelar vi enligt patriarkatets regler. Katarina säger sedan, "jag hatar inte mitt utseende, sedan kan jag inte säger att jag älskar mitt utseende heller, men jag vill inte lägga så mycket energi på det." Sarah säger också, "målet för mig är att vara likgiltig inför mitt utseende". Jag vet inte riktigt hur jag tänker om det. Det står i kontrast till annat jag skrivit här tidigare. Till exempel har jag citerat Miss Li som sjunger  "All the time we waste on trying to change, why don't we put all those hours on learning to love ourselves?". Det Sarah och Katarina säger är snarare, "...why don't we put all those hours on changing the world?!" Det kanske är mer rimligt? Jag vet faktiskt inte. Jag hade tänkt publicera en lista med kroppspositiva låtar, och vissa av dem säger t ex "I'm okay with not being perfect" medan andra säger t ex "you should know you're beautiful just the way you are". Hmm. Kanske är idealet att inte bry sig om sitt utseende, men i den här fallna världen och detta sjuka samhälle är det så extremt svårt att det är bättre att försöka se det vackra i sig själv? Eller är det faktiskt så att Gud har skapat yttre skönhet i människor och vill att vi ska uppskatta den? Som ni märker har jag ingen bestämd åsikt här, försöker bara dela lite funderingar. Berätta gärna hur ni tänker!

Kommentera här: