3

Orakade ben, efterföljelse och att bryta normer

Jag har skrivit mycket om utseendefixering och sjuka ideal tidigare. Alla inlägg kan ni läsa i kategorin Kroppsfixering & ideal. Nu är den tiden på året här igen när det här ämnet blir extra aktuellt, så här kommer årets första inlägg på temat.
 
Här om dagen la jag upp en bild på Instagram som jag tänkte att ni ska få ta del av här också. Texten kan ni läsa nedanför bilden.
 
 
Pressen på tjejers utseende är alltid enorm, men på sommaren blir den ännu värre. Vi ska vara bruna, smala, hårlösa- ni vet själva. Men, tjejer, idag vill jag hävda något radikalt: vi måste inte sträva efter att uppnå de där ouppnåeliga idealen. Vi måste inte sola, gå ner i vikt eller raka oss om vi inte vill. Vi måste inte. Låt oss påminna varandra om det.
 
Jag tror och hoppas att fler och fler tröttnar på alla dessa ideal och vågar bryta normerna. Det är det jag vill uppmuntra till när jag lägger ut sådana här texter! Mycket handlar om grupptryck, och därför gör det stor skillnad att visa till exempel att nej, alla rakar inte benen. Vi kan skapa nya normer tillsammans. 
 
Livet som Jesu lärjunge handlar på många sätt om att gå mot strömmen och inte låta samhället och dess kultur styra mina beslut. Bibeln talar om detta till exempel i verserna nedan från Romarbrevet.
 
Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud - er andliga gudstjänst. Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom.
 
-- Romarbrevet 12:1-2 SFB98
 
På det sättet blir mitt motstånd mot skönhetsideal också en del i min efterföljelse av Jesus. Jag vill inte anpassa mig efter den här världen utan i stället följa Guds vilja. Jag vill att Han ska vara den som bestämmer i mitt liv, inte de flyktiga normer som råder i samhället för tillfället. När jag rakar benen trots att jag egentligen inte vill det underkastar jag mig samhället och andra människors åsikter mer än både Guds vilja och min egen vilja. (Jag tror inte att jag går emot Guds vilja när jag faktiskt rakar benen, men jag tror ni förstår vad jag menar.) Att inte raka benen på ett tag blir ett sätt att ta tillbaka makten över mina egna beslut, och inte låta de styras av dessa ideal som jag blir så trött på.
 
Vad tänker ni? Är ni också trötta på utseendefixeringen och alla normer som kommer med den? Hur kan vi hjälpa varandra att våga bryta normer som vi inte mår bra av?

Kommentarer:

1 Beata:

skriven

Sjukt trött på samhällets normer. ’Flyktiga normer’ stämmer så sant som det är sagt, då normer verkligen kommer och går och äe olika i olika kulturer. Tycker om när du skriver om idealen som du inte lyckas uppnå, det gör dig både mänsklig och sympatisk, vilket jag gillar. Bra skrivet.
Beata 💛

Svar:
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

2 Alice:

skriven

Halleluja! Tack himlelske Far för att jag är dig nog. För acceptans trots brustenhet och otillräcklighet.

Svar: Amen! ♡
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

3 Anonym:

skriven

Tycker du att det är fel om kristna tjejer rakar benen? Du sa att det inte var för alla men undrar bara om du typ tycker att det är fel om vissa gör det på grund av lenare ben till exempel.

Svar: Skriver ett inlägg som svar på detta som kommer upp snarast :)
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

Kommentera här: