0

Förtydligande om att raka benen

Fick en fråga angående förra inlägget som lyder såhär: Tycker du att det är fel om kristna tjejer rakar benen? Du sa att det inte var för alla men undrar bara om du typ tycker att det är fel om vissa gör det på grund av lenare ben till exempel.
 
Det korta svaret är nej, jag tycker inte att det är fel att raka benen. Jag har själv gjort det i snart fem år (!) och kommer antagligen fortsätta att göra det då och då åtminstone (ett intressant fenomen är ju att ju mer man rakar, desto tjockare och mörkare blir hårstråna, det är min erfarenhet i alla fall... så har man väl hållit på ett tag blir det jobbigare att sluta- en av anledningarna till att jag ångrar att jag började). Anledningen till att jag nu inte gjort det på ett tag är, som jag skrev i förra inlägget, att jag inte vill göra saker som inte styrs av min egen vilja eller Guds vilja utan bara av samhället och andra människors åsikter. Det får mig att känna mig maktlös över mina egna beslut. Jag vill också göra det lättare för andra att gå mot strömmen genom att visa att vi är fler som gör det. 
 
Alltså tycker jag inte att det är fel att raka benen, men jag tycker det vore bra om fler funderade över varför de egentligen gör det. Och de som känner att de följer normer utan att egentligen vilja det själva (vilket jag tror är väldigt många!) uppmuntrar jag att våga låta din egen vilja tala starkare än samhällets röster! 
 
 
Image result for venus advertising
Dessa reklamer alltså, vad ska man säga. Nej, det finns ingen gudinna i mig, och om det fanns det skulle jag inte behöva raka benen för att hon skulle komma fram...
 
3

Orakade ben, efterföljelse och att bryta normer

Jag har skrivit mycket om utseendefixering och sjuka ideal tidigare. Alla inlägg kan ni läsa i kategorin Kroppsfixering & ideal. Nu är den tiden på året här igen när det här ämnet blir extra aktuellt, så här kommer årets första inlägg på temat.
 
Här om dagen la jag upp en bild på Instagram som jag tänkte att ni ska få ta del av här också. Texten kan ni läsa nedanför bilden.
 
 
Pressen på tjejers utseende är alltid enorm, men på sommaren blir den ännu värre. Vi ska vara bruna, smala, hårlösa- ni vet själva. Men, tjejer, idag vill jag hävda något radikalt: vi måste inte sträva efter att uppnå de där ouppnåeliga idealen. Vi måste inte sola, gå ner i vikt eller raka oss om vi inte vill. Vi måste inte. Låt oss påminna varandra om det.
 
Jag tror och hoppas att fler och fler tröttnar på alla dessa ideal och vågar bryta normerna. Det är det jag vill uppmuntra till när jag lägger ut sådana här texter! Mycket handlar om grupptryck, och därför gör det stor skillnad att visa till exempel att nej, alla rakar inte benen. Vi kan skapa nya normer tillsammans. 
 
Livet som Jesu lärjunge handlar på många sätt om att gå mot strömmen och inte låta samhället och dess kultur styra mina beslut. Bibeln talar om detta till exempel i verserna nedan från Romarbrevet.
 
Så förmanar jag nu er, bröder, vid Guds barmhärtighet, att frambära era kroppar som ett levande och heligt offer som behagar Gud - er andliga gudstjänst. Och anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom.
 
-- Romarbrevet 12:1-2 SFB98
 
På det sättet blir mitt motstånd mot skönhetsideal också en del i min efterföljelse av Jesus. Jag vill inte anpassa mig efter den här världen utan i stället följa Guds vilja. Jag vill att Han ska vara den som bestämmer i mitt liv, inte de flyktiga normer som råder i samhället för tillfället. När jag rakar benen trots att jag egentligen inte vill det underkastar jag mig samhället och andra människors åsikter mer än både Guds vilja och min egen vilja. (Jag tror inte att jag går emot Guds vilja när jag faktiskt rakar benen, men jag tror ni förstår vad jag menar.) Att inte raka benen på ett tag blir ett sätt att ta tillbaka makten över mina egna beslut, och inte låta de styras av dessa ideal som jag blir så trött på.
 
Vad tänker ni? Är ni också trötta på utseendefixeringen och alla normer som kommer med den? Hur kan vi hjälpa varandra att våga bryta normer som vi inte mår bra av?
0

Äntligen ute ur gymnasie-bubblan

Yes, ni läste rätt, sedan nästan två veckor tillbaka är jag klar med gymnasiet!! Exams gick bra, de flesta i alla fall, och det var en helt fantastisk och overklig känsla att gå ut ur provsalen för sista gången. Studenten väntar fortfarande, den 7 juni ska det firas att jag tagit mig igenom IB!!
 
Efter exams fick jag en vecka ledigt innan jag började jobba på ett privat företag med städning hemma hos äldre. Fyra dagar har jag jobbat nu och det har varit intensivt så nu njuter jag av helg!
 
Tänk att den här bloggen fyller två år i sommar! Mycket har jag hunnit skriva om på den tiden och mer ska det bli. Svaren från enkäten (som man fortfarande kan svara på!) visar att det flesta vill läsa om är mina tankar och åsikter, följt av den kristna tron och min vardag. Tack till er som svarat, det är kul med input! 
 
Idag blir det inte mer kreativt än såhär. Men nu vet ni att jag lever!