Jesus, Nepal & tankar från min vardag

Problemen med nya teknikprylar
Jag har fått en ny mobil! Fast egentligen är den inte ny, den är begagnad, och i det här inlägget tänkte jag berätta bakgrunden till att jag valde att inte köpa en ny mobil och varför du inte heller borde göra det.
 
Vet du vilka som har varit involverade i produktionen av din teknikpryl och vilka villkor de arbetat under? Kolla t ex den här sidan. För er som är lata kan jag klistra in en bit av texten.
 

Rapporter från FN och flera människorättsorganisationer visar tydligt att mineraler som används i elektronik förlänger och förvärrar konflikten i DRK (Demokratiska Republiken Kongo). [5] Rebellmiliser och andra beväpnade grupper tar kontroll över gruvor och beskattar arbetare för att finansiera sina strider. Deras vinst beräknas vara ca 180 miljoner USD per år.[6]

Arbetsförhållandena i dessa gruvor är dessutom förfärliga. De flesta gruvarbetare i DRK tjänar 1-2 euro per dag, och 75 % av dem beräknas inte kunna klara av att försörja sina familjer med det de behöver.[7] Barn är eftertraktade då de kommer in i trånga schakt och inte äter lika mycket som vuxna, mellan en och 1,5 miljoner barn arbetar i mineralgruvorna.[8] Skyddsutrustning är väldigt sällsynt, vilket gör att skador och dödsfall är vanligt förekommande.[9] Det tunga arbetet och den smutsiga miljön är även farlig för arbetarnas hälsa.

(https://rattviselektronik.wordpress.com)

 

Kolla också den här trailern till dokumentären "Blood in the Mobile".

Låter inte direkt som något man vill bidra till, eller hur? Det vill inte jag i alla fall. Och köper man begagnat köper man ju något som redan är producerat och kanske skulle slängts annars. Jag köpte min mobil från bluecity.se och jag är nöjd med den sidan. Där kan man köpa massa mobiler och andra prylar i rimligt/gott/perfekt skick. Min var perfekt (hade gärna köpt gott men det fanns bara perfekt när jag skulle köpa) och den var verkligen som ny! Det finns ju en massa andra sidor också, kolla runt på nätet. Eller fråga dina vänner och bekanta, många har ju mobiler som ligger hemma och skräpar.

Det var dagens tankeställare, hoppas ni tar den här informationen till er för vi måste verkligen bli mer medvetna konsumenter. Det är vårt ansvar som medlemmar av den allra rikaste delen av världens befolkning.

 
Midsommarhelgen på Sandvikengården
Midsommar firades, precis som varje midsommar de senaste fem åren, på Sandvikengården. Det är "alumnikonferens" fredag till söndag, vilket innebär att massa folk som gått konfa på gården och en del andra samlas och bor i tält och umgås. Jag och Moa var med på den och det var jättekul! En höjdpunkt var danserna/lekarna runt stången, alltid roligt! Allt från Bongo till Polynäsen. En mer andlig höjdpunkt var under midsommarnattsmässan när vi sjöng "Jesus har gjort allt" och nästan alla stod upp. Det är en lovsång som betyder mycket för mig, mer om det kan ni läsa här . Så att stå där med lyfta händer med en massa andra lärjungar var riktigt mäktigt!
 
Natten mellan lördag och söndag hände något lite galet. Efter den sista tidebönen sa ledarna "Nu kan man gå och lägga sig, eller göra nåt annat. De som vill göra nåt annat samlas här utanför." De allra flesta samlades utanför och så delades vi upp i två lag och fick var sin lapp. Där stod att vi var med i Wild Kids och att vi skulle ta med oss liggunderlag och sovsäck och samlas vid sjön... Det kändes ganska galet men vi gjorde det. Sedan åkte vi ut med kanoterna, med brinnande facklor där fram. Vi åkte till ön där konfalägret brukar ha hajk, och på vägen var det en tävling där man skulle hitta lappar i plastdunkar. När vi väl kommit fram ön körde vi en till tävling, som var ett musikquiz och om man svarade fel fick man ta upp en dunk med vatten och hålla rakt framför sig så länge man orkade. Jag har fortfarande träningsvärk... Sedan åkte vi tillbaka, det blev ingen övernattning och jag var glad för det. Det var mysigt att krypa ner i sovsäcken i tältet, vid det laget var klockan runt 02. Det var ett roligt äventyr!
 
 
 
 
Nu är vi tillbaka i Karlstad och idag och imorgon jobbar jag. En otroligt bra vecka ligger bakom, med fantastiskt gemenskap med både Gud och vänner!
Höjdpunkter från Torp
Jag har fått en önskan om att skriva upp fem höjdpunkter från årets Torpkonferensen, så här kommer de, utan inbördes ordning.
 
1. Gemenskapen med Moa, Filippa & Filippa. Vi har känt varandra sedan vi föddes och ses inte så ofta allihop, så det var jätteroligt att tillbringa de här dagarna tillsammans och prata, spela spel och äta glass. 
 
2. Att få förbön. Det innebär helt enkelt att någon ber för en. Jag fick det två gånger och det var riktigt härligt! Jag älskar förbön men nu var det länge sedan jag fick det.
 
3. Att sjunga lovsång. Det är speciellt mäktigt när man är så många samlade som tillber Gud tillsammans!
 
4. Predikan av Tomas Sjödin. Han pratade om att vi ska vara som parkeringsvakter som vinkar in alla som åker förbi till festen (Guds rike). Extra häftigt var att ladan var smockfull med människor, och den är riktigt stor!
 
5. Bara känslan av att vara på Torp. Jag har varit där de flesta år ända sedan jag var liten, så det är en speciell plats för mig som är kopplad till många fina minnen. Känslan av att gå genom det blöta gräset till dasslängan, att sitta på träbänkarna i tonåstältet och gäspa sig igenom ett bibelstudium, att titta på böcker och smycken i bokhandeln, att köpa godis i kiosken trots att alla andra i kön och de som säljer är flera år yngre än en själv... Det är väldigt speciellt.
 
Det var mina höjdpunkter från Torp 2018!
 
Suddig bild, men snart har jag en ny (begagnad) mobil och kan ta bättre bilder!