Jesus, Nepal & tankar från min vardag

Några viktiga saker angående min syn på sexualitet
Nu var det ett tag sedan! Mitt liv är ganska stressigt just nu, och bloggen prioriteras bort. Men idag tänkte jag återkomma till temat sexualitet och förtydliga några saker. Har fått en del kommentarer på mina inlägg om homosexualitet, och det här känns som ett viktigt inlägg att skriva.
 
Jag har varit väldigt öppen med mina tankar om sexualitet här på min blogg. Det är verkligen inte något jag går runt och pratar om hela tiden. Men det här är min blogg, som är ett uttryck för min kreativitet, mitt skrivarintresse, min vardag, min kristna tro och mina tankar, åsikter och funderingar. Därför har jag valt att svara på frågor jag fått om min syn på sexualitet och homosexualitet. Här är mitt första och längsta inlägg om detoch här är ett förtydligande. Här är ytterligare ett inlägg där jag citerar en annan skribent. 
 
Jag skrev ett annat inlägg, som var mycket kortare och (tyvärr) mindre genomtänkt, där jag ventilerade några funderingar om att sex inte är en grundläggande mänsklig rättighet. Det inlägget är nu borttaget. Det verkar som att vissa läste endast det och missförstod mitt tankesätt, och bara blev provocerade vilket aldrig varit mitt syfte. Jag är dock fullt medveten om att mitt synsätt på sexualitet är ovanligt, provocerande och svårt för många att acceptera. Det gäller för många av mina tankar, delvis på grund av att de utgår från en tro på Gud som majoriteten av människorna i vårt samhälle avfärdar som till exempel gammalmodig eller irrationell. Just sexualitet är dessutom ett känsligt område, vilket gör att jag är extra försiktig när jag skriver om det. Däremot har jag rätt att uttrycka mina personliga åsikter på min egen blogg, och de som inte vill läsa dem behöver inte heller det. Jag är verkligen glad när läsare berättar för mig vad ni känt er sårade eller kränkta av, men vissa kommentarer verkar utgå från att jag är fullständigt dum i huvudet och inte har koll på någonting. Utifrån det vill jag belysa några punkter som jag gärna vill att ni tar del av.
 
¤ Jag tror helt och fullt på alla människors lika värde. Detta grundar sig i mina ögon på att alla människor är skapade av Gud, till Hans avbild. 
 
 
¤ Jag hatar INTE homosexuella. Hat kommer inte från Gud, och det är INTE utifrån ett hatfullt hjärta som jag skriver mina texter. Jag tycker inte att alla människor i den här världen lever på ett bra sätt, men det betyder INTE att jag inte har respekt för dem och det betyder absolut inte att jag hatar dem. Alltså är jag inte homofob.
 
 
¤ Jag säger inte att människor inte får ha sex med vem de vill. Självklart har alla en fri vilja och jag bestämmer inte över någon annan människa. Min syn utgår från min kristna tro och jag tänker att den framför allt är intressant att läsa om för de som delar min tro. De som inte tror på Jesus har ingen anledning att hålla med mig, men när jag diskuterar homosexualitet och sexualitet generellt är det framför allt med människor som uttrycker att de också vill följa Jesus. Sedan får förstås vem som helst läsa om ni tycker det är intressant med andra perspektiv än ert eget!
 
 
¤ Jag har inte blivit hjärntvättad sedan barnsben. Jag skulle våga påstå att jag är mindre "indoktrinerad" än de flesta som anklagar mig för att vara det, eftersom jag har stor insyn både i olika kyrkor (framför allt de kyrkosammanhang jag rör mig i förstås) och i samhället. De allra flesta kristna i Sverige lever omslutna av samhället, går i sekulära skolor där man ofta lär sig att religion är något onödigt/föråldrat/icke-vetenskapligt osv, arbetar i sekulära miljöer, har vänner, klasskompisar, arbetskompisar, grannar som inte tror på någon gud. Jag har fått se massor av olika perspektiv på saker under mina 18 år i livet, där jag rört mig i massor av olika sammanhang i olika delar av världen, med olika värderingar och helt olika syn på saker. Jag har fått utveckla och utvecklar såklart fortfarande min egen syn på livet och olika stora frågor.
 
 
¤ Jag har själv satt gränser för min egen sexualitet. Här skrev jag lite om det.  Det gäller inte bara fysiska saker utan även vilka tankar och känslor jag tillåter mig själv att utveckla. Det kan vara supersvårt, det vet jag av bitter erfarenhet, men generellt tror jag inte att man är helt maktlös över sin sexualitet, sina känslor och tankar.
 
 
¤ Personligen ser jag inte frågan om vilken sexuell läggning jag har som en central fråga i mitt liv. Min identitet baseras inte på vilket kön jag skulle kunna bli attraherad av. Jag tror att människans sexualitet är komplex, och jag vet inte om det är en bra idé att dela in den i olika fack. Jag tror inte Gud sätter ettiketter på oss utifrån vilka vi blir kära i eller attraherade av och egentligen tror jag inte att vi själva behöver göra det heller. Jag respekterar de som kallar sig t ex homosexuella, men enligt min personliga erfarenhet kan sexualiteten vara föränderlig, kanske speciellt när man är ung. Jag vet inte- det är är mina tankar, som jag tycker att jag finner stöd för.
 
 
¤ Utifrån att jag har en egen sexualitet (surprise surprise) och har funderat mycket över den, samt att jag har levt i 18,5 år + haft ett seriöst, långt förhållande utan sex (vilket inte varit lätt)... så känns inte de här frågorna avlägsna, konstiga eller främmande för mig, och jag anser inte att jag sitter och pekar finger åt andra utan att ha någon aning om hur det känns. Jag har erfarenheter som jag inte pratar så mycket om och som jag inte kommer gå in på här men jag har funderat över de här sakerna på ett personligt plan. Självklart finns det massor av erfarenheter och känslor som jag inte har men som ni har, och ni får jättegärna dela dem med mig för det är ju utifrån delade erfarenheter som man får större förståelse för saker. Men det jag menar är att jag är inte isolerad från det jag skriver om, det är nära mitt liv, personligt och känsligt även för mig. Kanske har jag inte belyst det och kanske är det en av anledningarna till att jag anses vara hård och dömande. 
 
 
Det var några punkter som förhoppningsvis förtydligar mina tankar litegrann. Om ni tycker att saker är konstiga, blir sårade eller bara undrar någonting, skriv eller prata gärna med mig. Det kanske inte verkar så men jag tycker helt ärligt att det är väldigt intressant att få höra andra människors upplevelser, tankar och perspektiv på saker- OM det uttrycks på ett respektfullt sätt (annars brukar det bli svårt att få en meningsfull diskussion). Om ni som finns runt omkring mig tänker saker uppskattar jag om ni pratar med mig så ger ni mig en chans att förklara, förtydliga vad jag menar och lyssna på hur ni tänker. Det kan ju hända att det blir en bra dialog även om vi inte håller med varandra! I övrigt orkar jag nog inte med mer kommentarer som inte gör något annat än dumförklara mig och utgå från att jag inte har koll på någonting som har med det jag skriver att göra... Jag försöker vara ödmjuk och förstående, men det är enklast om kommentarerna är respektfulla! TACK!
 
 
.

Tack för att du vågar skriva om sådana ämnen. Det är dessa inlägg jag följt mest för att det är riktigt intressant att läsa om. Du är stark som står fast vid dina värderingar även fast du får hat eller blir dumförklarad. Du är en förebild.

Svar: Tack så mycket!!
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

anonym

Jag har läst igenom dina inlägg om homosexualitet ett antal gånger nu och har vissa funderingar. Vill förtydliga att jag själv inte är religiös men vill gärna ha en diskussion om ämnet!
Min första fundering är om du anser att barn kan vara syndare? (Jag förstår att detta låter väldigt dumförklarande mot dig men det är inte min avsikt, jag är genuint nyfiken) Såsom jag förstått det menar du på att om man inte står emot sin sexuella lust är det lika med synd, t. ex. om man kollar på porr eller onanerar. Om jag tänker tillbaka på när jag var barn minns jag tydligt att sex intresserade mig, och jag tidigt blev nyfiken och intresserad av samma kön sexuellt även om jag då inte förstod det, i form av blyga blickar i omklädningsrum eller på tv:n då mina föräldrar inte var snabba nog att byta kanal med mera. Jag kommer även ihåg att jag ovetande onanerade då jag råkade komma åt mitt kön i badet innan jag fyllde 10. Var jag då en syndare i Guds ögon? Jag hade själv ingen aning om varför jag just då kände denna attraktion eller varför det var skönt att smeka könet, och jag hade absolut ingen aning om att det skulle kunna anses vara en synd. Det är ingenting jag senare bett om förlåtelse för, och om jag bad om förlåtelse och fick den för mina mer nutida synder, skulle jag ändå vara dömd till helvetet för att jag aldrig fick förlåtelse för det jag gjorde som barn?

Jag undrar också hur exakt eller till vilken utsträckning du anser att vi är skapta till Guds avbild? Om vi verkligen vore det, borde vi inte då vara perfekta? Och om jag var lika mycket Guds avbild som du eller Maria, varför är då jag attraherad av samma kön och inte du? Om det är ett test för att se om jag är värdig eller om jag kan älska Gud villkorslöst ändå (vilket många jag har diskuterat detta med tidigare anser, jag vet inte vad du tycker), varför utsetts inte alla för det här testet? Visst att andra kanske utstår andra test, men varför? Borde vi inte alla testas och dömas under lika villkor? Gud ska ju vara rättvis, men är det rättvist att utsätta oss för olika prövningar? Det gäller inte bara homosexualitet utan alla sorters prövningar, t.ex. katastrofer, en närståendes död eller mental ohälsa.

Sen undrar jag hur du ställer dig till bibelns motsägelser. Jag har själv inte läst hela bibeln, så jag kan såklart inte säga allt detta med 100% säkerhet, men jag har gjort lite efterforskningar så rätta mig gärna om jag har fel. Du anser att äktenskap är något mellan man och kvinna, och att sex kommer efter giftermålet. Men i bibeln så står det att Abraham hade sex med sin frus slav, trots det att de inte var gifta (enligt min källa är detta Moseboken 16:2). Anledningen är den att Abrahams fru inte kan få barn, men om det du anser vara rätt är det, begår inte Abraham en synd? Varför ska jag leva efter Guds ord när inte ens Abraham gör det?

Och min sista fundering är denna: Varför ska man leva efter ett av Guds ord men ignorera ett annat? Enligt den tredje Moseboken 19:19 (återigen rätta mig om jag har fel) så står det att man inte ska bära kläder av två olika material, t.ex. bomull och polyester. Jag kan anta att du gör det just nu, och det gör jag med, men jag har aldrig sett dig eller andra kristna ta upp detta, och många kristna (om inte alla) klär sig i två olika material. Betyder det att man kommer hamna i helvetet om man inte ber om Guds förlåtelse för detta? Eller är det en utdaterad synd som inte räknas längre?

Förlåt om något av detta låter dumförklarande, eller är provocerande, men återigen så är jag genuint nyfiken om din åsikt kring detta! Jag ber även om ursäkt för att detta blev så långt men du vet nog hur det är när tankarna vandrar iväg :)

Svar: Väldigt bra och svåra frågor! Jag har inte perfekta svar på någon av dem men jag kan dela lite tankar. Frågan är hur jag ska göra detta, vill du ha diskussionen här på bloggen eller ska vi ta det via mail?
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

anonym

Mejl funkar om du inte vill ta det här! Skriv din så skickar jag, valde ju att vara anonym av en anledning :)

Svar: Yes, idaardeby@yahoo.se
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress