2

Nya vänner, sjukdom & ett nytt tillfälligt hem

Nu är jag tillbaka i Tansen! Det känns helt fantastiskt. Men jag börjar med att berätta om dagarna i Kathmandu.
 
Läkarstudenterna som jag berättade om tidigare heter Angie och Rachel (det är tre Rachels i Tansen nu...) och är 23 och 24 år. När familjen åkt tröstade guesthouse-didin mig och sedan visade hon in mig i köket och sa "här är dina kompisar, de ska också till Tansen". Så vi hälsade och sedan började vi prata om allt möjligt. Vi åt middag tillsammans och frukost dagen efter och hade jättebra samtal om allt från Tansen till inställningen gentemot kristna i våra hemländer (det var ganska likt i båda länderna). Jag är så otroligt tacksam till Gud för de tjejerna!
 
Jag var ute på stan två gånger, irrade runt som en förvirrad hamster och letade efter en speciell butik och en fungerande bankomat. Jag hittade tre bankomater men ingen som fungerade. Den mysiga lilla eko-butiken hittade jag dock och köpte lite pappersgrejer. Affärsinnehavaren frågade om jag var nepales för att hon tyckte att jag pratade så bra nepali... Vid det laget hade jag dock sagt typ fem ord så jag tog inte åt mig så mycket. Lite kul var det i alla fall.
 
Sista dagen hade jag tänkt äta min sista indiska mat på länge och gå till den kristna bokhandeln, i stället låg jag i sängen ändå till kvällen med magparasit/matförgiftning/något annat. Tog tabletter mot den vanligaste parasiten och på kvällen orkade jag åtminstone packa ihop mina grejer, även om jag blev helt slut bara av att gå upp för trappan för att hämta tvätten. Jag var ganska orolig inför resan dagen efter, såg framför mig hur jag satt helt däckad längst bak i en svettig buss i 10 timmar med fullt av åksjuka nepaleser runt mig. Åksjuka och magsjuka hade ju varit en kul kombo. Men jag mådde bättre nästa dag, och jag slapp åka längst bak i en full buss. Vi var bara fem inklusive föraren så vi åkte jeep. Så skönt! Angie och Rachel och jag satt i baksätet och fortsatte våra samtal, vi fastnade vid ämnet förlossningar (haha) men pratade om mycket annat också.
 
Väl i Tansen lämnade jag Angie & Rachel på guesthouset vid sjukhuset och tog en bil till stället jag bor på. Det är bara ca 10 min att gå hit men jag hade tunga väskor, vägen är dålig och jag var fortfarande svag. Det var väldigt pinsamt att sitta där och möta allas förvånade blickar när vi åkte förbi, det är inte vanligt med bilar på den vägen. Men men. Jag blev mottagen av pappan i familjen jag bor hos, det är en kristen familj som vi känner sedan innan som hyr ut rum. De har två söner, typ 13 och 17 år, men den äldsta går på sjuksköterskeskolan där alla elever måste bo och kommer bara hem på helgerna. Jag har ett litet rum med en säng, ett skrivbord, en stol och en klädhängare. Från ena fönstret har jag utsikt över Tansen och dalen, i morse möttes jag av White Lake när jag gick ut på balkongen. Dimman lägger sig i dalen och ser ut som en stor vit sjö. Ni ska få en bild.
 
 
Det här ser jag alltså från balkongen precis utanför mitt rum (och från fönstret också). Lyx.
 
Igår kväll pratade jag lite med mina värdföräldrar (eller vad ska man kalla dem?), åt lite soppa (ikväll tror jag dock jag kan äta vanlig mat igen) och tog en dusch i 100% kallvatten, som en äkta nepales. Förutom att det var i ett kaklat badrum i stället för under en kran vid vägkanten... Senare på kvällen satte jag mig med ordboken och min nya nepalesiska sångbok, fick den och en nepalesisk bibel i tidig julklapp av mina föräldrar, så glad! Jag "översatte" trosbekännelsen från det nepalesiska skriftspråket till nepali med vårt alfabet, översatte svåra ord till engelska och så kollade jag upp några av mina favoritlovsånger. En intressant grej jag märkte var att ordet för "förlåtelse" i trosbekännelsen översätts i min ordbok till "release". Det är ju det förlåtelse är. Att släppa taget om ens bitterhet och låta personen gå fri trots att den har gjort fel mot en. Svårt men viktigt.
 
Nu är klockan strax över 10 på morgonen och idag tänkte jag mest ta det lugnt. Jag ska gå ut och leta efter recharge-kort till mobilen och inneskor (hatar att köpa skor dock, speciellt i Nepal när affärsinnehavarna ofta är väldigt angelägna om att sälja). Imorgon blir det två gudstjänster, nepalesisk och internationell, då får jag träffa lite folk och kanske få lite mer klarhet i vad jag ska hitta på på dagarna. Det blir nog bra. Nu ska jag ut i solen, ha det bra!

Kommentarer:

1 mamma:

skriven

Underbart att du är framme i Tansen Ida!! <3 massa kramar från Juni o mig i pepparkaksbaket
"Vi måste baka glutenfria till John o Ida" sa Juni...

Svar: Awww ❤❤
Jesus, Nepal & tankar från min vardag

2 Siv:

skriven

Fantastiskt att du nu är där igen 😘
Trots prövningar från mag-tarmkanalen😉
Vilken underbar översättning av förlåt ❣️😊
Ta väl hand om dig o njut av natur sol o medmänniskor 😘💕

Svar: Jaa det är det!! Eller hur! Tack, det gör jag 😊❤
Jesus, Nepal & tankar från min vardag

Kommentera här: