2

Vid livets slut

Som många av er vet jobbar jag med städning hemma hos äldre. Tidigare i mitt liv har jag inte haft så mycket kontakt med riktigt gamla människor. Det var min gammelfarmor som dog sommaren jag fyllde åtta. Men nu jobbar jag ju i äldres hem och det får en att fundera. Varför har Gud låtit gamla bli så hjälplösa? För att vi inte ska frestas för mycket av tanken att leva länge på den här jorden? För att vi ska inse vår egen svaghet? Eller är det inte alls Guds vilja utan helt enkelt en konsekvens av syndafallet? Det kanske är det mest rimliga.

Något jag kommit fram till ganska snabbt är att jag vill inte sluta som många av de äldre jag möter. Jag ska inte nedvärdera deras livskvalité, men jag vill inte sitta ensam i samma soffa dag ut och dag in och bara se samma lägenhet. Hellre dö ung på missionsfältet, helt ärligt.

Jag tänker också att vår kultur är så sorglig. Att äldre får bo själva och blir hjälpta av personal i stället för deras familjemedlemmar. I Nepal och många andra länder hade de bott med sina barn och barnbarn, haft en roll i familjen och fått tillbaka lite av allt de gett sina barn. Men i Sverige sitter de ensamma utan att barnen hälsar på. Vi kan förändra den här kulturen inifrån, om vi vill.
 
Farmorn i ett hem i en liten by i Nepal där vi fick bo några nätter 2015. 


Det var dagens tankar... Nu måste jag börja packa till bibelskolan för vi åker hemifrån imorgon! Jag och en kompis sa här om dagen att man kan tro att det ingår i missionärsbarns-paketet att vara bra på att packa men så är det tyvärr icke.

Kommentarer:

1 Sonja:

skriven

Vi som förr hade hand om familj och hem jobbar nu i stället för att tjäna pengar så att vi inte är ekonomiskt beroende.

Svar: Ja, så är det ju. Och det är ju positivt men tänker också att det finns negativa sidor med det.
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

2 Sonja:

skriven

Ja, samma här. Det är lite pengavärde vs. människovärde.
Sen har vi ju blivit så verklighetsfrånvända också. Lever så långt ifrån naturen i städer och orter. Skördar inte vår egna mat utan är beroende av utbildningar och arbete för överlevnad i stället för vad Gud ger genom jorden.

Jag är jätteglad för mitt bekväma liv. Men det är inte särskilt svårt att se nackdelar med det.

Svar: Verkligen!! Det värsta med bekvämligheten tror jag är att den lurar oss att vi inte behöver Gud. Är övertygad om att det finns ett samband mellan vår höga livsstandard i Sverige och den extremt låga andel människor som är kristna.
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

Kommentera här: