Jesus, Nepal & tankar från min vardag

Utseende och kroppsideal del 2
Tänkte ge er resten av mitt svar på frågan nedan! Del 1 hittar ni HÄR.
 
Dagens samhälle, att ha stora bröst, bra rumpa, massvis med smink. Tänker du på det? Vad är dina åsikter om det?
 
 
 
Jag har skrivit ganska mycket om det här ämnet tidigare. Alla inlägg finns i kategorin "Kroppsfixering & ideal" men om jag ska rekommendera er att läsa några är det Självbild, Beach Body 2017 och Kommer aldrig tröttna. Där har jag dock mest fokuserat på vikt.
 
Det här med stora bröst nämde jag i fredagens inlägg. Trebarnsmamman som gjorde en bröstförstoring och var väldigt öppen med det både på Unga mammor och på sociala medier. Jag blir så besviken av det. För det första vet jag inte om det är en bra idé att göra ett sådant ingrepp (överhuvudtaget, men framför allt inte) när man pratar dels om fler barn och dels att det är svårt att få ekonomin att gå ihop. Om man ändå ska göra det, okej, men man måste kanske inte visa upp det på ett program som många lättpåverkade tonårstjejer kollar på. Jag är helt ärligt inte så nöjd med vissa av personerna som producenterna av Unga mammor har valt att ha med. Tycker inte att de är världens bästa förebilder, helt enkelt. Men det är en parentes!
 
Okej, dags för en bekännelse angående detta. Jag har aldrig haft en push-up-BH eller annan BH som får brösten att se större ut. Tycker det känns falskt... Och det är ganska sorgligt att tjejer känner att de behöver visa upp något de inte har för att känna sig mer attraktiva. Vi blir uppmuntrade att göra det- det är inte så kul att köpa BH:ar om man inte vill ha en massa vaddering. Skulle tippa att bara ca 20% av BH-modellerna inne på Lindex eller H&M är "vanliga". Hittar man en snygg BH måste man kolla så att inte halva kupan är fylld med skum. Och ju mindre storlek man har, desto fler vadderade BH:ar. Det kommunicerar ju någonting.
 
Följande skriver Hunkemöller på sin hemsida under rubriken "Don't be shy, push it up!": Ibland vill vi gärna att våra bröst ska se lite större ut. Till exempel när vi har på en tröja med lite djupare V-ringning eller för att det får oss att känna oss mer självsäkra. Det kvittar egentligen varför du ibland vill ha en större kupstorlek, men det är praktiskt att veta hur du enkelt kan uppnå det. Idag är det enkelt att få brösten att se större ut med hjälp av rätt BH. 
 
Varför får större bröst oss att känna oss mer självsäkra? Jag förstår att visst, man får mer uppmärksamhet från killar och andra tjejer, men vill man ha den sortens uppmärksamhet? Blickar som fokuserar på bysten i stället för ögonen, lystna blickar, avundsjuka blickar. Kanske beundrande blickar, men då beundrar de ju något som inte finns... Jag avstår gärna från den typen av uppmärksamhet! 
 
Jag tror att den största anledningen till att tjejer vill ha större bröst är för att de vill bli mer attraktiva för (främst) killar. Men det argumentet tycker väl inte ens samhället är bra!? Ni vet, feminism, inte göra sig till sexobjekt, vara en självständig kvinna och så. Ändå känns det som att det är en accepterad anledning, att man vill att killar ska tycka att man är snygg. Men i mina ögon är det verkligen inte det! Jag kan tänka att om jag såg ut som en modell skulle jag nästan vara orolig för att killar skulle bli intresserade bara på grund av mitt utseende. Jag vill att mitt inre ska vara mer attraktiv än mitt yttre... Om man får fler killar genom större bröst ser jag det bara som en anledning att vara nöjd med mindre. Och om vi nu säger att man är i ett förhållande och gör det för sin partners skull... behöver jag kanske inte säga så mycket. Ingen bra relation.
 
Att ha en "bra rumpa" är väl ungefär samma grej. Det anses attraktivt. Man uppmuntras till att träna sig till en större, snyggare rumpa. När jag googlar hittar jag rubriker som "ATT BYGGA RUMPA BORDE VARA EN SJÄLVKLARHET FÖR ALLA" och "BÄSTA TRÄNINGÖVNINGARNA FÖR EN RUMPA SOM IMPONERAR". Nej, nu går jag och lägger mig... Förstår ni vad mycket tid, energi och pengar som läggs på en "snyggare" kropp i det här landet? Som kunde lagts på att till exempel hälsa på sin sjuka släkting, volontärarbeta, ha kvalitetstid med syskonen, passa grannarnas barn så de kan få lite egentid för en gångs skull, ta en fika med en vän som man inte träffat på ett tag, sortera ut grejer hemma att skänka till flyktingboende... Ni skrattar kanske åt min naiva syn på livet men ärligt talat, jag blir besviken av prioriteringarna vissa människor har. När jag ser killar som uppenbarligen tillbringar halva sina liv inne på gym blir jag mest ledsen. Antagligen motiveras många av viljan att bli attraktiv, men det enda jag ser är självupptagna, fåfänga killar som överskattar muskler... Bygg upp er karaktär i stället! Jag kan tänka mig att många killar tänker likadant om tjejer som tror att stora bröst och en "bra rumpa" är nödvändigt för att vara attraktiv nog. 
 
När det gäller smink är det lätt att bli beroende. Att känna att man inte kan visa sig utan det. När jag var tolv kände jag en äldre tjej som jag en kväll såg utan mascara första gången. Jag kände knappt igen henne och bestämde mig för att aldrig använda smink så ofta. Det gör jag fortfarande inte, det är lite kajal eller mascara en gång i veckan eller så, och så concealer. Den har jag faktiskt blivit smått beroende av sedan jag köpte den i början av året. Här om dagen glömde jag den innan skolan och jag erkänner att jag kände mig ganska ful. Men jag tänkte på mammas motto "Våga vara operfekt" och jag överlevde dagen (!). Jag är inte emot smink, jag tycker det är rätt kul och en del har ju ett jättestort intresse för det. Däremot vill jag personligen inte så mycket lägga tid och pengar på det, fem minuter på morgonen och ett par hundralappar om året räcker.
 
Sammanfattningsvis gör alla dessa ideal mig arg, upprörd och framför allt otroligt trött. Jag vill kämpa för en värld där utsidan inte är det viktigaste och där vi är nöjda med våra kroppar.
 
Det var mitt långa svar på en kort fråga... Gilla & kommentera om ni vill!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress