Jesus, Nepal & tankar från min vardag

Tre filmer
Jag har varit inne i ett film-mood de senaste dagarna. I helgen kollade jag på två filmer, en i kyrkan och en med familjen, och igår/idag blev det en till. Nu har jag kollat så det räcker för några veckor... jag skulle inte säga att jag är en film-människa egentligen. Jag har ofta lite svårt att hänga med i handlingen och så har jag inte världens bästa tålamod så om jag kollar själv håller jag på med något annat en stor del av tiden... Men nu tänkte jag berätta lite om filmerna!
 
Jag tar dem i omvänd tidsordning bara för att jag vill spara den bästa till sist ;)
 
Filmen jag såg klart idag heter "I Am Michael" och är baserad på en sann berättelse om en HBTQ-aktivist som blir kristen, lämnar sitt gamla liv som homosexuell, utbildar sig till pastor och gifter sig med en kvinna. Jag hade ganska höga förväntningar på den här filmen, trodde att den skulle ge allmänheten ett nytt, bra perspektiv på kristendom och homosexualitet. Eftersom personen som filmens huvudperson föreställer verkar vara en inspirerande man. Men jag blev ganska besviken. Filmen kändes så objektiv att det blev tråkigt. Vissa saker som huvudpersonen sa höll jag med om, men vissa gånger kändes det som att hans tro var väldigt lagisk (prestationsinriktad) och att han var dömande mot andra. I slutet verkade han dessutom tvivla på att han gjort rätt val, vilket enligt mig bara rörde ihop saker... Jag hade förstås gillat filmen mer om den producerats av kristna, men den hade ändå en hel del bra också, även om den inte ger en jättebra bild av kristendomen.
 
I lördags kollade hela familjen utom Juni på "Nyckeln till frihet" eller "The Shawshank Redemption". Min bild av den var att den skulle vara mer djup och "själslig", och eftersom hela familjen taggat på den i typ två år (?) så blev jag nog lite besviken där med. Nästan hela filmen utspelade sig i ett fängelse med en massa brutala manliga fångar och fångvaktare och det var flera scener som var extremt våldsamma... det uppskattades INTE. Sen tyckte jag inte direkt den hade ett tydligt budskap och minnena som är kvar är mest av den omänskliga behandling fångarna fick och annat hemskt. Men slutet var bra och man tittade spänt hela vägen tills dess så det var en rätt bra film ändå. Så var det ju kul att få höra det berömda citatet "Get busy living or get busy dying". Vet ni att om man googlar på "get" så kommer "get busy living" upp direkt?
 
Sedan har vi min favorit, "Ödehuset" eller "The Shack". HÄR är trailern, se den, och hela filmen också för den delen!! En man får ett fysiskt, personligt möte med Gud efter att ha varit med om en tragedi inom familjen. Jag tycker att den här filmen ger en större förståelse av Guds karaktär, framför allt om man inte känner Honom så väl. Han är ingen torr gammal gubbe på ett moln eller ett mordlystet, själviskt monster, Han är en kärleksfull förälder med en öppen famn, som alltid längtar efter att förlåta, hela och upprätta. Filmen har kritiserats av troende, bland annat för att man får se människor spela Gud och att det är fel. Självklart måste man vara medveten om att Gud är enormt mycket större än vad karaktärerna i filmen visar, men så länge man inte låter de påverka ens Gudsbild obehindrat utan att läsa Bibeln eller sätter upp bilder på skådespelarna på väggen och tillber dem... tror jag det inte är någon fara. Man måste läsa Bibeln för att få en mer fullständig bild av Gud, men jag tycker att filmen visar hur personlig och kärleksfull Han är, och det tror jag många behöver inse!
 
 
Om Gud, synd och straff. Ett annat starkt citat kan ni läsa nedan.
 

"I don’t understand how God could have loved Missy and put her through so much horror. She was innocent. Did he use her to punish me, because that’s not fair. She didn’t deserve it. Now I might, because…"

"Is that how your God is? No wonder you're drowning in great sorrow. God’s not like that. This was not God’s doing. He doesn’t stop a lot of things that cause him pain. What happened to Missy was the work of evil and no one in your world is immune from it. You want the promise of a pain-free life? There isn’t one. As long as there’s another will in this universe, free NOT to follow God… evil can find a way in."

(>>HÄR<< kan ni se klippet med den starka scenen!)
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress