5

Kritisera aldrig en kändis...

Idag tänkte jag berätta en liten historia om något som hände mig inatt. Det är delvis bara en grej jag vill skriva om men också del 1 i ett svar på frågan nedan.
 
Dagens samhälle, att ha stora bröst, bra rumpa, massvis med smink. Tänker du på det? Vad är dina åsikter om det?
 
Tänker på det gör jag. Menar man tänker på det som i anpassar mig efter det så nej, oftast inte. Men tänker på det som att det är ett problem som gör mig upprörd? Ja, definitivt. 
 
Jag har tänkt rätt mycket på det bara de senaste dagarna då det kommit upp på "Unga mammor" som jag oftast gillar att se på. Men en av mammorna, 22 tror jag hon är, har pratat ganska mycket om en bröstförstoring hon länge velat göra. Och härom dagen såg jag på Instagram att det nu är genomfört. Hon visade upp före- och efterbilder och jag blir ledsen när jag tänker på alla unga tjejer som ser detta. Vad tänker 13-åringar när de ser att en jättesnygg tjej som de ser upp till tycker att hennes bröst är för små? Blir det lättare för dem att sluta jämföra sig med andra och tycka de är bra som de är? Nej, jag tror inte det. Den här tjejen har dessutom tre små flickor, hur kommer deras syn på sig själva påverkas av att deras mamma har förstorat sina bröst? Jag tänker att det kanske inte gör henne till världens bästa förebild.
 
Det finns en annan tjej i det här programmet som min lilla historia kommer handla om. Jag skriver inte hennes namn, jag tänker inte lämna ut henne som hon gjorde med mig. Men hon är ju en offentlig person till skillnad från mig... I vilket fall som helst. Den här tjejen, vi kan kalla henne Clara. I ett avsnitt av Unga mammor gör hon fillers i läpparna, man får se ingreppet i detalj och hon pratar om hur det känns. I ett senare avsnitt, som jag såg igår, säger hon till kameran att något hon verkligen vill att hennes dotter ska få med sig när hon blir äldre är att hon är fin som hon är. Jag reagerade på detta eftersom jag tänkte på hur hon förstorade läpparna, hennes mormor sa dessutom att det inte behövdes, att hon var fin som hon var. "Nej, det tycker inte jag..." Jag kände att det blir svårt för Claras lilla flicka att tycka att hennes utseende duger om hennes mamma, den som står närmast henne och som hon ser upp till, ändrar sitt utseende på det sättet. (Det här handlar inte bara om fillers, den här tjejen bryr sig väldigt mycket om sitt utseende i övrigt också och har även tagit med sin dotter till en modellagentur.) Så jag tänkte att jag kan ju faktiskt skriva till Clara på instagram och fråga hur hon ser på hennes inställning till utseendet. Kanske lite naivt av mig att tro att jag skulle få ett ärligt, förklarande svar. Men i vilket fall som helst, jag kommenterade på hennes senaste bild. Tror ni jag får ett svar av Clara där hon (kanske smått irriterad) förklarar hur hon tänker? Nej. När jag ska gå in och kolla om jag fått nåt svar inser jag att Clara har blockat mig. Jag går in på hennes profil och ser att hon inte bara tagit bort min kommentar men lämnat kvar ett svar där hon dumförklarar mig. Hon har också screenat min fråga och lagt ut på hennes story i ett försök att håna mig inför hennes tusentals följare. Detta är alltså en 20-åring. Tänk om jag hade varit en 12-åring som faktiskt hade blivit sårad? Nu tyckte jag bara att det var hon som skämde ut sig och visade att hon inte kan ta kritik, men det kunde ju inte Clara veta.  
 
Jag behöver nog inte kommentera detta, ni får skapa er egen uppfattning... Nedan har ni hela Claras svar på min fråga.
 
 
 
Från det andra kontot skrev jag två kommentarer där jag försökte förklara mig. Till Clara skrev jag det jag delade med er ovan om att hon är en förebild för sin dotter. Och avslutade med följande. Det enda jag vill är att vi tjejer som är förebilder för yngre ska vara just det, förebilder, för annars tror jag aldrig att de sjuka idealen i vårt samhälle kommer försvinna. 
 
Jag skrev också ett personligt meddelande till Clara som reaktion på hennes story där jag förklarade att jag verkligen inte ville irritera henne (men få henne att tänka till, absolut) utan bara ville ha ett ärligt svar. Såklart fick jag inget svar på det, konto nr 2 blev också blockat och de två kommentarerna borttagna. De där hon och två andra har hånat mig finns dock kvar... Helt ärligt så är allt det här inget som sårar mig, det gör mig bara så trött på dagens samhälle. Man kan ta bort alla kommentarer som inte boostar ens ego.
 
Förutom detta fick jag även andra kommentarer, en från en tjej som föreslog att jag skulle skaffa mina egna barn som jag kan uppfostra som jag vill (med andra ord att jag inte ska lägga mig i Claras liv- men ärligt talat, är det inte ungefär det man vill om man är med i en realityserie...? Man får väl i alla fall förstå att man kan få frågor om val man gör?). En annan tjej tyckte att jag verkade vara avundsjuk på Clara och hon trodde att min kille kanske tyckte hon var vacker? Ibland undrar jag vad folk får allt ifrån.
 
Nu vet ni vad som kan hända om man vågar ifrågasätta en offentlig persons värderingar. Det finns vissa risker, som ni märker. Men jag ångrar inte att jag skrev den första frågan. Jag var ärligt nyfiken på hur hon tänkte och ville också få henne att tänka ett varv till kring hur hennes val påverkar dottern. Hon verkade ju inte riktigt inse att barn ser upp till sina föräldrar och har svårt att tro på något de säger om deras handlingar säger det motsatta. 
 
Fortsättning på svaret på frågan kommer antagligen i helgen! <3

Kommentarer:

1 Idab:

skriven

Vad kränkt hon blev för att någon vågade ifrågasätta hennes dubbelmoral. Lite kul faktiskt

Svar: Ja visst var det lite komiskt...
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

2 Anonym:

skriven

Haha men hjälp vad kränkt. Om man är 22 så borde man vara minst lika mogen som du är. Jag har själv varit med om liknade saker då jag kommenterat att det är bra/okej att kvinnor har hår under armarna. Tråkigt att folk inte kan svara på en fråga.

Svar: Nu var hon 20 men ja jag tycker inte det var så moget gjort... och ja, det är tydligen svårt att svara på en fråga. Antagligen för att man inte har något bra svar.
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

3 ddianasliv.blogg.se:

skriven

Tycker att det är tråkigt och sorgligt när folk, precis som du säger, inte förstår att de är förebilder för sina barn - och att offentliga personer är förebilder även för andra ungdomar. Att det är svårt kan jag förstå, då de ju också är inne och påverkade av samma system och sjuka ideal - men sorgligt är det i alla fall. Håller med om dina tankar angående det.

Svar: Ja, visst är det! Absolut, vi är alla del av samhället och påverkade av dess ideal, men om vi tillsammans går emot det kan vi göra skillnad! Tack för din kommentar!
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

4 Anonym:

skriven

Har en fråga angående ditt inlägg om homosexualitet. Gud vill ju att man helst ska vara man och kvinna. Men tänk om det är så att någon är homosexuell fast den verkligen inte vill det, den vill leva som Gud vill t.ex. Hur är dina synpunkter på det? Och hur kan man veta om man är homo eller hetro?

Svar: Bra fråga! Jag nämnde det i inlägget men gick inte in närmare på det. Kan skriva ett nytt inlägg om det så småningom!
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

5 Anonym:

skriven

Förtydligande, hur vet man om man är homo, hetro eller bi om man aldrig varit kär? Jobbigt att tänka om man har en sexualitet man "vill vara" även fast alla är okej

Svar: Okej, jag förstår! Svår fråga men jag ska göra mitt bästa! <3
Jesus, Nepal, adoption & tankar från min vardag

Kommentera här: