0

Några tankar om Cultural Appropriation

Ulrikke Falch. Vilde, ni vet, roligaste karaktären i Skam. Skådespelerskan är så otroligt klok och rolig (!). Följ henne på instagram så förstår ni vad jag menar. Jag vill uppmuntra er att läsa ett inlägg hon skrev i VG om kulturell appropriering, efter att den norska politikern Siv Jensen lagt upp en bild där hon är utklädd till indian. Texten är på norska men det klarar ni väl?
 
https://www.vg.no/nyheter/meninger/siv-jensen/de-som-stoetter-siv-jensens-bruk-av-indianer-kostymet-er-hvite-eldre-menn/a/24164320/
 
Kulturell appropriering, eller cultural appropriation som det heter på engelska, är inte ett ämne jag lägger mycket av min energi på. Däremot är det något jag tycker är ganska viktigt och har tänkt på långt innan jag hörde uttrycket. Till exempel när jag sett västerländska turister i Nepal gå runt med tikka eller bindi som det också kallas, en prick eller fläck i pannan (ofta röd) som hinduer har, utan att bry sig om innebörden. Eller när svenskar är på semester och skaffar mehendi/hennatatueringar fast de inte bryr sig ett dugg om kulturen. Det finns massa exempel! Det här får vi alla tänka på, jag har till exempel haft bindi i pannan en gång för några år sedan när jag var på missionärsbarnsträffen, trots att jag är kristen. Att ta del av en kultur som man bott i och känner sig hemma i är dock inte riktigt samma sak, men man får vara försiktig! Att "klä ut sig" till någon från en annan kultur eller att ta vissa traditioner och göra dem till sin egen kan man inte göra hur som helst! Tänker inte skriva mycket mer om kulturell appropriering i det här inlägget, men kolla gärna på filmerna jag länkar till nedan för större förståelse av ämnet!
 
"Why minorities hate Cultural Appropriation". En video med förklaring av problematiken.
 
Gina Tricots kritiserade musikvideo från i våras (det här är på riktigt sjukt. Tycker inte att det är tydlig kulturell appropriering men det gjorde mig så upprörd att jag ville ta med det ändå...)
 
Och ett kort blogginlägg med kloka kommentarer på musikvideon. 
 
 

 
Två vackra indiska kvinnor med olika typer av bindis.
 
 
 
Det är inte vår kultur, och vi behöver visa ödmjukhet och respekt!

Kommentera här: