2

Är jag galen?

Ni som känner mig vet att jag inte direkt brukar shoppa massa nya kläder varje månad. Ni vet också att jag tycker det är väldigt bra med produkter som är miljövänliga och har tillverkats på ett schysst sätt, där människorna arbetar under bra förutsättningar, med hyfsad lön, säkra miljöer, inget barnarbete och så vidare. Jag försöker vara en medveten konsument och billiga kläder från exempelvis H&M som går sönder efter några månader är något jag gärna undviker att köpa. Jag vill ha kläder som håller länge, och inte har tillverkats av barn och kvinnor som sitter tolv timmar i sträck och syr i en fallfärdig byggnad utan att få gå på toaletten under arbetstid och få en lön som de inte kan leva ett värdigt liv på. Ja, sådant är väldigt viktigt för mig. Det är lätt att ignorera människorna som tillverkat våra kläder, de sitter någonstans i Bangladesh eller Kambodja och vi behöver aldrig se deras trötta ansikten eller plåtskjulen där deras barn får växa upp. Men de finns ju där oavsett och våra val påverkar dem! 
 
Nu kommer vi till den bästa delen: det finns superbra alternativ till de billiga klädaffärerna, de som inte alltid prioriterar människor och miljö. Mitt nya favorit-klädmärke är Armedangels, här har ni deras hemsida! Jag har nu fyra t-shirts från dem, två av dem har jag redan visat upp, HÄR och HÄR. De andra två fick jag för en vecka sedan och jag älskar dem precis som de två första! Det märks verkligen att det är bra kvalité, och jag har stort förtroende för företaget. De verkar väldigt engegerade i det de gör och jag litar på att de gör allt de kan för att klädproduktionen ska vara rättvis hela vägen. HÄR kan ni läsa mer specifikt om hur de arbetar!
 
Nu kanske ni undrar över rubriken- varför skulle jag vara galen? Jo, grejen är att ekologiskt och rättvist producerade kläder kostar. De här t-shirtsen köpte jag för nästan 400 kr styck. Alltså what, jag är student, inte Sveriges rikaste och jag skulle kunna gå ut på stan och köpa liknande tröjor för 99 kr!? Ja, det är klart att 400 för en t-shirt är ganska mycket, men som jag förklarade tidigare så är det här något jag prioriterar! Färre klädesplagg med bättre kvalité. Ett annat bra miljövänligt val är ju second hand, och eftersom det är väldigt billigt kan det kompensera för de dyra kläderna ;) Jag gillar båda, jag tror verkligen vi måste bli bättre på att återanvända kläder i Sverige, men att köpa kläder från bra företag är det som skapar mest förändring i mode-industrin. Tidlös design och bra kvalité i stället för nya kläder hela tiden som håller i ett år och sen blir omoderna eller trasiga!
 
Här kommer lite bilder, väldigt mycket VVO på dem (Våga Vara Operfekt, ett av mammas motton i livet). Smutsig spegel, en trött modell och en mobilkamera som inte tar de bästa bilderna...
 
 
 
 
 
Jag tycker verkligen att ni ska gå in på Armedangels och titta lite hur deras kläder ser ut. Man kan beställa till Sverige från deras sida (då blir det frakt från Tyskland), men det finns också svenska återförsäljare som Lotuseco och Thrive Store (där finns även kläder och accessoarer från andra bra märken!). Fundera också på dina konsumtionsvanor när det gäller kläder- köper du mycket som du inte behöver men som skadar miljön och människor? Skulle du kunna rensa ut din garderob och skänka till second hand eller sälja på tradera? Borde du börja prioritera kvalité mer? Kommentera gärna!
 
PS. Om ni vill läsa mer om klädindustrin finns det en massa information ute på nätet, här kan ni läsa lite kort om hur läget ser ut. Sedan rekommenderar jag er att titta på dokumentären The True Cost som finns på Netflix, superbra!

Kommentarer:

1 malinns:

skriven

Nej Ida du är inte galen. jag tror fler av oss borde tänka på vad och vart vi köper. Tycker själv att det kan vara ok att betala lite extra ibland för att bevara en bättre värld.

2 Idab:

skriven

Va söta tröjor! Och jag har aldrig någonsin tänkt på vem som gör kläderna så det va intressant

Kommentera här: