Jesus, Nepal & tankar från min vardag

Om vi förstod
Att vi har det så sjukt bra i Sverige, de allra flesta av oss. Ibland kan jag få dåligt samvete. Att jag kan lägga mig i en egen säng med ett tjockt varmt täcke i ett hus fullt med massa mat och onödiga prylar, och inte behöver lägga mig hungrig på ett hårt lergolv eller i en kylig trappuppgång. Ibland känns det som att vi i Sverige tror att vi har förtjänat den här livsstandarden, men så är det inte. Vi har fått födas i eller komma till ett land där vi har det väldigt bra materiellt sett. Vi skulle lika gärna kunna bo i ett u-land och ha helt andra förhållanden. Vi borde vara tacksamma för det och dela med oss så mycket vi kan, i stället är vi ofta snåla och avundsjuka och tar saker för givet. Aldrig blir man nöjd. Tänk om vi förstod hur bra vi har det.
 
 
Dessa sjuka ideal
 
Vi hade "tjejsnack" igår, ett gäng tjejer med koppling till Korskyrkan träffades hemma hos oss. Fikade & pratade denhär gången om media, reklam och dess påverkan på oss & vår självbild. Det är verkligen SÅ sjukt, hur vi ständigt matas med detta ouppnåeliga ideal som inte ens modellerna själva lever upp till. Photoshop förvränger bilderna. Vi blir påverkade av dessa bilder runt omkring oss även om vi inte alltid är medvetna om det. Det är inte konstigt att vi har så dålig självbild. Att så många försöker ändra sitt utseende på olika sätt, gå ner i vikt, anstränger sig för att bli snyggare. Åh, det är så dumt och så onödigt! Tänk om vi kunde acceptera varandra och oss själva. Älska oss för de vi är, som vi ser ut. Definiera om begreppet "skönhet" som samhället har förstört. Om vi bara kunde se hur vackra vi faktiskt är i stället för att stirra oss blinda på allt vi inte har. Vi skulle må så mycket bättre.
Att vänta
Jag kommer till dig med min bön,
må stunden vara den rätta.
Svara mig, Gud, i din stora godhet,
ge mig din trofasta hjälp.
-- Psaltaren 69:14
 
Det här bibelordet har fångat min uppmärksamhet. Må stunden vara den rätta. Brukar jag be så? Brukar jag tänka att Gud har en speciell tid för saker? Att jag kan behöva ha tålamod? Ibland ber jag "låt allt ske i Din tid", det är kanske ungefär samma sak. Men oftast vill jag nog att Gud ska svara på mina böner direkt, och när det dröjer undrar jag varför. 
 
Länge väntade jag på Herren,
och han böjde sig ner till mig
och hörde mitt rop.
-- Psaltaren 40:2
 
Man kan behöva vänta, även om man inte alltid förstår varför. Senare kanske man ser tillbaka och inser att wow, det där hände verkligen i precis rätt tid. Vi har inte koll på allt, vi vet inte alltid vad som är bäst för oss själva. Men Gud vet, vi får överlåta allt i Hans händer och vänta tålmodigt när det behövs. Även när det gäller t ex att Gud känns avlägsen och vi vill uppleva Hans närhet, kan det ta tid innan vi får det vi längtar efter. Kanske är det då vi får visa Gud att Han är viktigast för oss även när vi inte känner att Han är med oss. Då vi får  hålla fast vid Gud och inte vända oss bort och söka glädje på andra ställen. I väntan får vi öva på trofasthet, tålamod och uthållighet.
 
Jag vill vänta på Herren, som döljer sitt ansikte för Jakobs folk, och sätta mitt hopp till honom.
-- Jesaja 8:17
 
Vi ser sällan hela bilden. Vi har inte alla svar och alla förklaringar. Vi får bara lita på Gud även när det är svårt. Han är i kontroll.